OdlingHallon

Huvuddelen av odlingen etablerades våren 2013 i en sydsluttning på Stora Broby beläget vid Ombergs södra fot.

Under våren 2020 sattes fem tunnlar till med hallon. Hallonen i de nya tunnlarna ser fina ut och vi hoppas på full skörd på dem under 2021.Vår huvudsort är Glen Ample som är en relativt robust sort och som passar för vårt klimat och ger hallon med mycket smak.

Övriga sorter är den tidiga sorten Vajolet som ger stora goda bär att äta färska men med lägre syra än Glen Ample som gör sig bäst i ex. sylt och till vinterns smoothie och parfait.

Tulameen är senare än Glen Ample. Vackra goda bär med bra kvalitet och hållbarhet, men svårodlade och skall egentligen inte gå att odla så här långt norr ut.

Några plantor av Lagoria, samt hösthallonen Dolmia och Enrosadira finns också.

Hallonen är planterade i tunnlar vilket beror dels på att det skyddar plantorna från att blåsa sönder och dels kan man ge plantorna ett torrare klimat vilket minskar problemet med svampsjukdomar. Gråmögel, som är ett problem i bärodling, har vi inte bekämpat (sprutat mot) på många år.

Jordgubbar

Under våren 2020 planterades jordgubbar i anslutning till hallonlandet. Det är huvudsakligen sorten Malwina som är den godaste sorten enligt Andreas.Malwina är en sen sort och plockstart ett normalår är runt den 25:e juli. Tanken med vår jordgubbsodling är att kunna erbjuda självplock på jordgubbar samtidigt som vi har självplock på hallon. 2021 har plantorna vuxit till sig och i år bör det bli full skörd.

Skötsel och växtvård

Även om vi gör vårt yttersta för att inte behöva bekämpa plantorna kemiskt, är de inte ekologiskt odlade.

Vi bekämpar dem när det är motiverat och när inga andra alternativ finns. Det är det som är Integrerad Produktion (IP).

Vi använder oss av fällor för att följa utbredningen av Hallonänger (den som ger ”mask i hallonen”) och fruktfluga. Skulle vi i fällorna hitta för mycket hallonänger eller hittar för mycket hallonänger i tunnlarna så gör vi en bekämpning då vi inte tror att det är någon som vill äta hallon med mask i.

Allt enligt filosofierna i IP.